RENOVATION

Binna Burra residence

An upgrade in liveability

Located in the hinterlands of Byron Bay, this Binna Burra property is north facing, with extensive views of rural valleys and rolling hills. It is set in an existing stand of mature trees, cooling lawns and subtropical landscaping. 

The property’s well-loved home was in need of a refresh when the clients reached out to Zaher Architects with a brief to provide an upgrade while giving a ‘nod’ to the existing features.

YEAR

2019

LOCATION

Binna Burra, Byron Bay

CATEGORY

Renovation

FEATURES

Inside Outside; Living Thermal Mass; Cooling by Convection

  • YEAR : 2019
  • LOCATION : Binna Burra, Byron Bay
  • CATEGORY : Renovation
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
  • FEATURES : Inside Outside; Living Thermal Mass; Cooling by Convection

Client brief

To bring the older house into modern times, the clients planned to semi-demolish and renovate the existing structure before adding a new addition at the front. They hoped to add more space and a modern feel while deepening the connection to the private ridgetop setting.

The completed Binna Burra residence blends seamlessly with its breathtaking setting and creates a dynamic experience of inside and outside living using a variety of design actions.

The most notable feature of this renovation project is the generous breezeway, which acts as a pivot point for the clients, an axis from which to set off on the various business of the day.

binna burra architect

Client brief

To bring the older house into modern times, the clients planned to semi-demolish and renovate the existing structure before adding a new addition at the front. They hoped to add more space and a modern feel while deepening the connection to the private ridgetop setting.

The completed Binna Burra residence blends seamlessly with its breathtaking setting and creates a dynamic experience of inside and outside living using a variety of design actions.

The most notable feature of this renovation project is the generous breezeway, which acts as a pivot point for the clients, an axis from which to set off on the various business of the day.

binna burra architect

Our solution

The final architectural design offers a dramatic entrance, with a rhythmic timber portal frame making an impressive colonnade.

The dynamic structural element extends into the house, sometimes hidden and sometimes shown. It sets the stage for the experience of old and new, distinctly separate in tone and design language, but not in tension.

With the help of Zaher’s Binna Burra architect services, the finished home embraces old and new while honouring the history and memories of the original building and pool.

Want help from a Binna Burra architect who specialises in renovation projects and new builds? Contact Zaher Architects.

binna burra architect
binna burra house
binna burra house
binna burra house
binna burra house
WANT HELP FROM A BINNA BURRA ARCHITECT WHO SPECIALISES IN RENOVATION PROJECTS?

Contact Zaher Architects

CONTACT US